Operații și proceduri pentru îndepărtarea venelor cu vene varicoase

Aproape fiecare purtător al acestei boli trebuie să se ocupe de îndepărtarea venelor cu vene varicoase. Chiar și într-un stadiu incipient al bolii, apar vase care nu pot fi restaurate folosind metode conservatoare. Apoi, pacienții încep să se gândească la modul de a elimina varicele de pe picioare pentru totdeauna. Din păcate, operația nu va putea opri complet progresia bolii. Pentru a opri boala, va trebui să vă ajustați stilul de viață și să aveți grijă de vase. Prin îndepărtarea varicelor, medicii obțin o îmbunătățire semnificativă a stării pacientului: edem, durere, greutate la nivelul picioarelor dispar.

Indicații pentru operație

Îndepărtarea varicelor nu este indicată pentru toți pacienții. Desigur, există femei și bărbați care sunt nemulțumiți de umflăturile vasculare de sub piele. Preferă să îndepărteze venele din motive estetice. Dar majoritatea pacienților nu decid singuri asupra acestui pas, ci sunt trimiși la operație de către un medic. Indicațiile pentru intervenția chirurgicală sunt următoarele:

 • umflarea severă a membrelor;
 • schimbarea culorii și structurii țesuturilor;
 • apariția ulcerelor trofice care nu se vindecă;
 • exacerbări regulate ale tromboflebitei;
 • o creștere puternică a venelor safene;
 • durere la nivelul membrelor.

În ciuda faptului că mulți pacienți se tem de această operație, nu este deloc dăunătoare organismului. Dacă intervenția chirurgicală se efectuează folosind instrumente și tehnici moderne, pacientul se va recupera foarte repede. Desigur, îndepărtarea venei este prescrisă dacă tratamentul medicamentos nu funcționează deloc.

chirurgie pentru varice

Cine comandă operația?

Direcția operației este dată de flebolog, dar chirurgul vascular este implicat în mod specific în dezvoltarea unui plan pentru tratamentul chirurgical al varicelor. El examinează cu atenție pacientul, evaluează starea valvelor venoase folosind metode de cercetare hardware. Dacă sunt afectate venele externe, se poate renunța la obliterarea radiofrecvenței sau scleroterapia. În cazul varicelor profunde, va fi necesară flebectomia.

Cât costă o operație de tratare a varicelor?

Intervenția chirurgicală se efectuează într-un spital de zi sau într-un departament specializat de chirurgie vasculară. În instituțiile de stat, dacă există o sesizare de la medicul curant, operația este gratuită. Costul tratamentului chirurgical al varicelor în clinicile private variază. Nu există o bară de costuri maxime, deoarece spitalele oferă o gamă largă de servicii.

Contraindicații

În ciuda faptului că îndepărtarea varicelor este considerată o metodă universală de tratare a bolii, nu toată lumea poate fi supusă procedurii. Este contraindicat la unele categorii de pacienți din cauza tendinței de sângerare și tromboză. Cu boli coronariene și un accident vascular cerebral recent, venele nu trebuie îndepărtate. Acest lucru va crește stresul asupra sistemului cardiovascular. Pacientul trebuie mai întâi să se recupereze și apoi să facă o a doua examinare. Lista contraindicațiilor pentru intervenția chirurgicală include:

 • hipertensiune arterială 3 și 4 grade;
 • Trimestrele II și III ale sarcinii;
 • prezența inflamației pe picioare, inclusiv eczeme;
 • leziuni infecțioase ale membrelor;
 • vârsta peste 70 de ani (necesită o examinare amănunțită a stării de sănătate);
 • afectarea venelor profunde ale extremităților (este necesară consultarea cu mai mulți chirurgi și rezecția vasului modificat, dacă este posibil).

Cum să vă pregătiți pentru operație?

Cu câteva zile înainte de tratamentul chirurgical al varicelor, pacientul trebuie să treacă teste generale și biochimice. Trebuie verificată tendința sângelui de a forma cheaguri de sânge. Dacă totul este în regulă, atunci nu va mai trebui să faceți alte teste. În dimineața operației, trebuie să faceți un duș, să îndepărtați excesul de vegetație de pe picior care va fi operat. De asemenea, pregătirea preoperatorie înainte de îndepărtarea varicelor include:

 • testarea pacientului pentru sensibilitate la analgezice și anestezice;
 • examinarea cu ultrasunete de control.
efectuarea ultrasunetelor înainte de intervenția chirurgicală pentru varice

În ajun înainte de operație, este recomandabil să vă limitați la o cină ușoară. Este mai bine să nu beți 3-4 înainte de operație. Există, de asemenea, unele contraindicații, în funcție de tipul de anestezie pe care medicul decide să o folosească.

Tipuri de operații

În prezent este posibilă o intervenție chirurgicală de scutire a venelor varicoase. Toți pacienții care decid să fie supuși unei operații ar trebui să fie conștienți de acest lucru. Astăzi, medicii dezvoltă o modalitate de a elimina varicele, păstrând în același timp vena safenă. Principala problemă cu această tehnică este că nu este potrivită pentru toți pacienții. Intervenția chirurgicală asupra unui grup de voluntari a arătat că nu ar fi posibilă conservarea vasului cu varice avansate.

Cu ajutorul unor metode, puteți elimina varicele în părți, adicăexcizia venei afectate și sutura zonelor sale sănătoase împreună. Dar această abordare a tratamentului bolii ar trebui aprobată de chirurgul vascular, deoarece nu toți pacienții au vene care se pot recupera normal. Cel mai adesea, în practica chirurgicală sunt utilizate următoarele metode de îndepărtare a varicelor:

 • flebecotmie;
 • mini flebectomie;
 • decupare;
 • scleroterapie;
 • obliterarea frecvenței radio;
 • coogulare cu laser.

Flebectomie (Crossectomie)

Această procedură este îndepărtarea venelor safene. Cu crossectomia, toți afluenții venei sunt mai întâi ligați și apoi opriți. Vasul este îndepărtat împreună cu ramurile. Incizia se face în două locuri. Această tehnică este utilizată pentru a opera pacienții cu amenințarea trombozei.

Mini flebectomie

Diferența dintre această operație și cea clasică este că puncțiile se fac pe suprafața picioarelor în loc de incizii. Operația este mai puțin traumatică pentru pacient, dar există unele dezavantaje. Nu toate venele pot fi îndepărtate prin puncții și nu toți pacienții o au. Dacă pacientul are o rețea extinsă de capilare sau vase, atunci această metodă nu poate fi utilizată.

Decojire

Această metodă chirurgicală este considerată minim invazivă. În timpul operației, numai partea afectată a venei este îndepărtată, iar vasul rămâne complet. Toate manipulările sunt efectuate printr-o mică puncție a pielii. Decojirea face adesea parte dintr-o flebectomie. Inciziile în sine sunt subtile. Lungimea lor depășește rareori 1 cm. Avantajele acestei tehnici includ o perioadă scurtă de recuperare. După 2 săptămâni, pacientul poate reveni la modul său obișnuit de viață.

striparea venelor cu varice

Scleroterapia

Această procedură constă în injectarea unei substanțe sclerozante specializate în vasul afectat. Vena afectată se lipeste, fluxul sanguin se oprește, varicele se retrag. Această operațiune se efectuează dacă este necesară eliminarea vaselor de lungime și diametru mici. Sclerosantul nu poate orbi venele mari. După un timp, acestea sunt refăcute și sângele începe să circule din nou prin ele.

scleroterapie pentru varice

Obliterarea radiofrecvenței

Această metodă a fost dezvoltată ca înlocuitor pentru chirurgia vasculară clasică. Tehnica constă în faptul că o undă de radiofrecvență direcționată acționează asupra pereților navei, sigilând-o. După un timp, stagnarea sângelui este eliminată, iar fluxul sanguin este normalizat. Înainte de a începe tratamentul cu vene, următorii parametri sunt introduși în dispozitiv:

 • diametrul venei;
 • nivelul necesar de expunere la cald.

Această abordare a operației vă permite să eliminați complet leziunile țesuturilor înconjurătoare și vaselor adiacente. Pentru operare se folosesc materiale de unică folosință. Când operația este finalizată, puncțiile sunt dezinfectate și, dacă este necesar, suturate (dacă sângerarea nu se oprește). Pacientul poate pleca acasă la 4-5 ore după operație.

obliterarea radiofrecvenței pentru varice

Coagularea cu laser

Această metodă de îndepărtare a varicelor este considerată cea mai modernă și mai puțin traumatică. Medicii nu fac o incizie în țesuturi, astfel încât este posibil ca pacienții să nu se îngrijoreze de componenta estetică a picioarelor. Pielea este străpunsă într-o anumită locație. Un ghid de lumină laser este introdus prin gaură, care evaporă vasul deteriorat. Unul dintre avantajele coagulării cu laser este numărul redus de recidive. Doar 5% dintre pacienți caută îndepărtarea recasculară după tratamentul cu laser.

examinarea venelor înainte de coagularea laserului cu vene varicoase

Cum se efectuează operația?

Primul pas în orice intervenție chirurgicală este de a amorți locul chirurgical. Anestezia epidurală pentru varice este indicată dacă zona de tratat este mare. Pacientul va fi permanent treaz, dar activitatea motorie va fi complet dezactivată. Dacă trebuie să îndepărtați doar o venă mică, aplicați o conducere sau anestezie locală. Secvența ulterioară de acțiuni depinde de tipul de operație care se efectuează. Schema generală a intervenției chirurgicale este următoarea:

 • Înainte de operație, vasele sunt izolate, care trebuie îndepărtate.
 • Medicul face o incizie la baza venei.
 • Dispozitive speciale se introduc prin orificiu sau se fac mai multe incizii suplimentare pe toată lungimea venei.
 • Vasele sunt sigilate sau permise și scoase afară.
 • Locurile unde vena a fost conectată la alte vase sunt suturate.

Recuperare postoperatorie

Caracteristicile reabilitării după îndepărtarea unei vene în picior cu vene varicoase depind de corpul unui anumit pacient și de tipul intervenției chirurgicale. Imediat după finalizarea tuturor manipulărilor, bandajele elastice vor fi fixate pe picior. Nu pot fi îndepărtate timp de câteva ore. Până la sfârșitul perioadei postoperatorii după varice, pacientul trebuie să respecte următoarele recomandări:

 1. Purtați articole de îmbrăcăminte de compresie în orice moment. În primele câteva săptămâni după operație, nu trebuie îndepărtat, chiar înainte de culcare.
 2. Nu ridicați greutăți peste 10 kg.
 3. Luați zilnic medicamente venotonice.
 4. Vino pentru examene la datele stabilite.
 5. Fa gimnastica.
 6. Nu luați băi calde, nu vizitați băi și saune.

Masajul ușor poate accelera recuperarea picioarelor. Nu este necesar să mergi la un specialist pentru el. Vă puteți masa independent picioarele cu mișcări ușoare de presiune. Permisiunea pentru alte proceduri de restaurare trebuie acordată de un medic.

Complicații posibile după operație

După operație, unii pacienți au consecințe negative. Complicațiile se dezvoltă la persoanele cu predispoziție genetică la tromboză și probleme de coagulare a sângelui. Este normal să aveți vânătăi și vânătăi dacă a trecut până la o lună după operație. Cele mai frecvente complicații sunt:

 • pierderea senzației la nivelul picioarelor din cauza deteriorării nervilor în timpul intervenției chirurgicale;
 • sângerări abundente;
 • umflarea dureroasă a piciorului la locul operației;
 • amorțeală la nivelul piciorului inferior;
 • apariția puroiului în hematom.

Seromul după tratamentul varicelor se dezvoltă cel mai adesea datorită tendinței genetice a capilarelor pacientului de a acumula limfa. În ciuda aspectului său foarte neplăcut, acest lichid nu este periculos pentru pacient. În aproximativ 90% din cazuri, se dizolvă de la sine și doar 10% dintre pacienți trebuie să-l aspire. Îngrijirea suturii seromului este aceeași ca și în cazul leziunilor normale ale pielii.

Stil de viață postoperator

Îndepărtarea varicelor pe picioare fără consecințe are loc la 96% dintre pacienți. În primele câteva zile este posibil să aveți dureri ușoare, dar apoi vor dispărea. Pacientul trebuie să excludă din alimentația alimentelor grase și nesănătoase. După operație, sarcina principală a pacientului, pe lângă recuperare, este menținerea venelor în stare bună. Este nevoie de:

 • a refuza de la obiceiurile proaste;
 • respectați un regim de odihnă și de lucru (chiar și la locul de muncă și chiar dacă trebuie să stați permanent / să stați, nu uitați de o încălzire);
 • reduceți aportul de cofeină;
 • monitorizați postura;
 • mențineți indicele de masă corporală normal;
 • alege pantofi și haine confortabile.

Primul loc este ocupat de gimnastica picioarelor dimineața și seara. Exercițiile din acest grup vor ajuta la ameliorarea oboselii de la picioare, la întărirea vaselor de sânge, a ligamentelor, a tendoanelor. De asemenea, trebuie să introduceți plimbări zilnice în aer curat. În mod ideal, o persoană ar trebui să meargă cel puțin 8 km pe zi. Dacă ți se pare greu să depășești o astfel de distanță deodată sau nu ai suficient timp, atunci o poți reduce la 3 km.