Totul despre varice: factori de risc, simptome, tratament, prevenire

Bolile venelor extremităților inferioare pun viața în pericol. Tratamentul varicelor nu poate fi lăsat mai târziu. Medicina modernă face față dezvoltării bolii.

Ce este varicele

Staza sângelui se poate forma în părțile inferioare ale corpului. Acest lucru se datorează mișcării fluxurilor de sânge în tot corpul. În artere, acestea se deplasează de sus în jos. În vasele venoase - de jos în sus, ceea ce este mult mai dificil din cauza legilor fizice. Pentru ca debitul să crească eficient de jos, în mod firesc, o persoană a primit o supapă capilară. Funcționează prin mișcarea mușchilor picioarelor. Se micșorează. Acest lucru forțează fluxul de sânge în sus.

varice la nivelul picioarelor

Varicele sunt o boală care are ca rezultat o schimbare a structurii vasculare, întinderea acesteia și apariția nodurilor. Ca urmare, mecanismul supapei nu funcționează bine și nu este capabil să se închidă complet. Un flux mare de sânge se precipită în vasul deteriorat, fără să „împingă" complet acumularea excesivă și apare inflamația site-ului. Se formează stagnarea sângelui.

Datorită anatomiei umane, vasele de pe picioare, în regiunea organelor pelvine, primesc sarcina principală. Venele esofagului pot fi afectate.

Varicele sunt o boală cunoscută de mult timp. Din istorie, medicii au aflat că descrierea simptomelor, primele încercări de a trata boala, datează din vremurile vieții lui Hipocrate. Atât femeile, cât și bărbații suferă de boală. Sexul mai slab se confruntă cu primele simptome ale bolii mai des decât cele puternice. Formele acute ajung în spital, cu dizabilități.

Couperosis este un tip de vene varicoase ale feței. Sângele înfundă venele din gât. Manifestările intradermice nu sunt periculoase, dar semnalează apariția problemelor la nivelul vaselor. Există o boală a ochilor, laringelui, gâtului, degetelor, umărului. Manifestarea oculară amenință cu probleme de vedere. Extinderea vaselor de sânge în cavitatea bucală, mărirea venelor din gât, brațe duce la probleme estetice, fizice.

Simptomele varicelor

Primele semne ale bolii pot trece neobservate. Picioarele se pot umfla în zona inferioară a picioarelor, există o ușoară greutate, mai ales la sfârșitul zilei. Contururile venelor sunt ascunse ochilor sau nu sunt mărite vizual. Aceasta este insidiositatea varicelor. Tratamentul este recomandat pentru a începe într-un stadiu incipient, dar majoritatea oamenilor nu acordă importanță edemului și severității.

Pacienții caută ajutor într-un moment în care simptomele vizuale sub formă de vene întunecate umflate încep să apară pe corp. Într-o etapă ulterioară, se adaugă alte manifestări ale varicelor:

 • Picioarele obosesc repede. Vârful oboselii este seara.
 • Umflarea se înrăutățește. Poate fi însoțit de sindromul durerii.
 • Crampele periodice apar în mușchii extremităților inferioare.
 • O persoană observă că așa-numitele asteriscuri cianotice au apărut pe picioare - zonele venelor devin vizibil mai întunecate, localizate în anumite zone ale pielii. Venele se umflă, se umflă, se umflă.
 • Zonele pielii sunt iritate, predispuse la ulcere, eczeme.
manifestări ale varicelor pe picioare

Clasificatorul internațional al bolilor identifică 6 etape. Flebologii, după colectarea informațiilor de natură clinică, efectuarea cercetărilor necesare, diagnosticează pacientul cu varice. Asigurați-vă că indicați stadiul de dezvoltare a bolii în conformitate cu clasificarea:

 1. Așa-numita etapă zero. Numai simptomele primare apar sub formă de greutate la nivelul picioarelor, umflături minime.
 2. Încep să apară primele vene de păianjen.
 3. Venele se extind, încep să iasă pe suprafața pielii.
 4. Umflarea picioarelor crește, sindromul durerii se alătură.
 5. Pielea picioarelor își schimbă culoarea. Devine maro.
 6. Etapa în care varicele sunt considerate neglijate. Se caracterizează prin apariția manifestărilor ulcerative, senzație de arsură, venele sunt puternic umflate.
 7. Se formează ulcere trofice. Există riscul sângerării ca urmare a rupturii.

Pentru a confirma diagnosticul, flebologilor li se prescrie să facă teste speciale folosind un garou.

Persoanele care au un stil de viață greșit încep să simtă primele semne ale varicelor în primii ani. Odată cu vârsta, fără tratament, progresia bolii nu poate fi evitată.

Factori de risc pentru dezvoltarea varicelor

Varicele din picioare sunt o boală, predispoziția la care este moștenită. Dacă o persoană are un istoric familial de vene varicoase, există riscul de slăbire a pereților vaselor venoase. Există alți factori care afectează debutul, dezvoltarea bolii, inclusiv cei fără predispoziție genetică:

 • Stil de viata sedentar. Fără mișcare, mușchilor le este mai dificil să „împingă" sângele în sus.
 • Varicele la bărbați sunt detectate mai rar decât la femei. Sunt mai susceptibile de a suferi de inflamație a venei în zona inghinală.
 • Lucrarea pe care se așază în mod constant o persoană rămâne nemișcată.
 • Activitate fizică puternică cu ridicarea unor greutăți mari.
 • Încălțăminte incomodă. Purtând tocuri.
 • Odată cu înaintarea în vârstă, riscul apariției varicelor crește.
 • Sarcini frecvente.
 • Fumatul, abuzul de alcool.
 • Mișcare restrânsă, îmbrăcăminte incomodă, supradimensionată.
 • Spălare frecventă într-o baie fierbinte, baie de aburi.
 • Greutate corporală mare.
 • Mâncare săracă, nesănătoasă.
 • Constipație frecventă.
un stil de viață sedentar ca cauză a dezvoltării varicelor

Există mulți factori care fac ca boala să progreseze. Fără control al sănătății, o persoană riscă să prezinte probleme grave ale venelor.

Vârsta și munca

Un copil, un adolescent, care se confruntă cu varice, are nevoie de tratament urgent. Motivele dezvoltării bolii la această vârstă sunt următoarele:

 • boala congenitala;
 • infecţie;
 • patologia structurii piciorului;

Simptomele caracteristice ale bolii la o vârstă fragedă au propriile caracteristici și diferă de simptomele bolii la adulți. Boala începe să se manifeste cu o schimbare superficială a pielii brațelor, picioarelor, plaselor, apar îngroșări. Poate fi acută sau de lungă durată. Pe măsură ce bebelușul crește, extremitățile inferioare se transformă. Este posibil riscul dezvoltării tromboflebitei. Apoi, pielea mâinilor este afectată de boală.

Boala nu va dispărea singură. Prognosticul este favorabil, fără complicații, doar cu tratament. Este imposibil să se prevină formarea patogenezei active cu remedii populare. Consecința va fi trecerea bolii la o formă cronică.

La adulți, vasele devin mai puțin elastice. Fluxurile de sânge se acumulează în locuri greu de trecut, dilatând vasele de sânge. Supapa nu mai funcționează corect și începe procesul inflamator.

Munca asociată cu șezutul prelungit sau statul constant în picioare într-un singur loc este un factor nefavorabil. Ca urmare a lipsei mișcării constante a sângelui, este mai dificil să se ridice în sus. Valva vasculară începe să se uzeze. O persoană primește primele semne ale dezvoltării varicelor.

Stil de viata

La primele manifestări ale varicelor, medicul prescrie o ajustare a stilului de viață al pacientului. Recomandări pe toată durata vieții. Acest lucru va încetini dezvoltarea varicelor:

 • Este necesar să renunțați la venele strânse și stoarse din picioarele îmbrăcămintei. Nu trebuie să interfereze cu mișcarea normală a sângelui în organism.
 • Este interzis să stați cu picioarele încrucișate, să le îndoiți sub voi, să strângeți zona genunchiului. Acest lucru provoacă apariția congestiei sângelui.
 • Minimizați expunerea pielii la temperaturi ridicate. Baie fierbinte, saună, baie interzisă. Se recomandă un duș cu contrast.
 • Nu este permisă expunerea prelungită la soare.
 • Minimizează ridicarea greutăților. Dacă este imposibil să faceți acest lucru, este afișată purtarea de lenjerie de corp compresivă pentru picioare.
 • Sunt interzise diferite tipuri de îndepărtare a părului pe corp, unde are loc încălzirea. Acestea includ electroliza, epilarea cu ceară fierbinte.
 • Bea o cantitate minimă de lichid. În medie 2 litri. Normele depind de greutate, stilul de viață. Ceaiul, cafeaua, sucurile nu sunt lichide care completează rezervele de apă ale corpului. Nu sunt luate în considerare.
 • Dieta și nutriția. Consumul de fibre este esențial pentru a preveni constipația. Dieta trebuie să includă alimente care conțin acid ascorbic, vitamina E și vitamine P.
 • Pentru a ajuta la scurgerea de sânge de la extremitățile inferioare în timpul zilei. Este suficient să vă ridicați picioarele deasupra capului timp de 30 de minute. Pentru comoditate, utilizați o canapea. Somnul este recomandat cu o rolă sub picioare. Acest lucru îmbunătățește fluxul de sânge.
 • Monitorizează-ți greutatea. Kilogramele în plus pun presiune pe membrele inferioare, vasele de sânge. Acest lucru stimulează dezvoltarea congestiei, inflamației în vene.
 • Faceți un masaj special.
masaj la picioare pentru varice

Varicele sunt o boală pe termen lung. Dezvoltarea varicelor este oprită prin respectarea regulilor de bază ale stilului de viață cu o afecțiune.

Terapia hormonală

Numai un ginecolog poate prescrie tratamentul hormonal, selectând contraceptive pentru sexul mai slab. În cazul în care o femeie este suspectată de varice, ea este îndrumată pentru consultare cu un flebolog și testele necesare. Acest lucru se datorează faptului că unii hormoni provoacă vasodilatație și cresc tensiunea arterială. Estrogenul este un ingredient popular în pastilele feminine. Excesul său în organism duce la o coagulare puternică a sângelui. Trecerea prin vene este dificilă. Apar cheaguri de sânge și procese inflamatorii.

Fără supravegherea medicilor, numirea terapiei hormonale este periculoasă pentru o femeie.

Cum se tratează varicele

Înainte de a prescrie tratamentul, medicul efectuează diagnostice și identifică stadiul bolii. Metodele de tratare a varicelor pot fi combinate între ele:

 • Unguente, creme, ajustări ale stilului de viață, introducerea unei activități fizice blânde. Tratamentul va fi eficient în stadiile incipiente ale bolii.
 • Metodele tradiționale de tratare a varicelor la domiciliu sunt prezentate la primele manifestări ale bolii. Mai mult, acestea pot fi utilizate în combinație cu metoda principală de combatere a bolii, care este aleasă de medic.
 • Scleroterapia. Metoda se bazează pe îndepărtarea venei afectate fără intervenție chirurgicală. Acest lucru se realizează prin introducerea unui medicament special care lipeste pereții vasului. Fluxul de sânge către această zonă este oprit și este distribuit în venele sănătoase. Efectul procedurii este pe termen lung, uneori pe tot parcursul vieții. Este dificil să se realizeze o vindecare completă în stadii avansate.
 • Coagulare. Metoda de tratament vă permite să îndepărtați vena afectată cu un laser. Această procedură este echivalată în grad de eficacitate cu excizia chirurgicală a vasului. Nu este utilizat în cazuri avansate.
 • În etapele ulterioare ale bolii, când apar ulcere, eczeme, se utilizează o metodă chirurgicală de tratament. Excizia vasului afectat are loc cu o mică incizie. Operația nu lasă cicatrici, cicatrici. Pot apărea recăderi.
flebologul tratează varicele de la picioare

Medicii recomandă să nu întârzie tratamentul venelor picioarelor. În etapele inițiale, se pot renunța la metode simple. Acest lucru vă va menține sănătos.

Exercițiu fizic

Varicele de pe picioare nu exclud activitatea fizică. Medicii recomandă practicarea exercițiilor și sporturilor permise pentru:

 • îmbunătățirea fluxului sanguin în extremități;
 • întărirea vaselor de sânge;
 • consolidarea stării generale de sănătate.

Există reguli de bază pentru rezolvarea unui litigiu permis pentru varice. Respectarea acestora este obligatorie:

 • Nu uitați să beți apă în timpul orei. Corpul pierde mult lichid. De aici provine îngroșarea sângelui.
 • Mușchii trunchiului superior pot fi antrenați fără restricții semnificative. Excepția este ridicarea greutăților dintr-o poziție în picioare.
 • Faceți exercițiile de preferință în timp ce stați sau culcați.
 • Dacă este posibil, folosiți ciorapi de compresie pentru antrenament.

Sporturile sunt împărțite în permise, admisibile cu restricții, interzise. Cele care sunt indicate pentru boală includ:

 • Înot. Tipul de activitate fizică sigură. Respirația în timpul exercițiilor fizice îmbunătățește circulația sângelui, reducând la minimum stresul articulațiilor.
 • Mersul pe jos. O plimbare de 30 de minute într-un ritm rapid îmbunătățește fluxul sanguin, ameliorează focarele stagnante din extremitățile inferioare. Nu este permis să mergi de-a lungul drumurilor, cu încălțăminte nepotrivită pentru acest lucru.
 • Ciclism. Picioarele sunt în continuă mișcare.
ciclismul ca sport permis pentru varice

Alte activități fizice sunt date cu restricții minore. Sporturi pe care medicii le consideră permise după examinarea pacienților cu vene varicoase:

 • Alerga. Este obligatoriu să purtați pantofi de alergare speciali. Este necesar un control de specialitate asupra tehnicii.
 • Sală de fitness. Medicul, antrenorul va selecta un set de exerciții care nu sunt interzise.

Sporturile sunt interzise, în care există elemente contraindicate celor care suferă de varice ale picioarelor. Medicii le impun o interdicție pe tot parcursul vieții:

 • genuflexiuni;
 • lucrați cu greutăți mari;
 • sărituri, sporturi în care picioarele lovesc constant suprafața solului, holului, stadionului.

Varicele sunt o contraindicație pentru sporturile profesionale. Medicii nu vă permit să vă implicați în sporturi epuizante, chiar permise.

Lenjeria de compresie

Purtarea lenjeriei medicale este indicată în perioada postoperatorie pentru a preveni deteriorarea internă a vaselor de sânge, pentru a reduce riscul de a dezvolta boala. Este purtat în mod constant în stadiile ulterioare ale bolii. Medicul indică gradul de compresie dorit, tipul de îmbrăcăminte:

 • Șosete pentru genunchi. Protejează venele din zona gleznei, sub genunchi.
 • Ciorapi. Ajutați-i pe cei care suferă de varice în zona până la mijlocul coapsei.
 • Colanti. Potrivit femeilor însărcinate, celor care suferă de leziuni ale secțiunilor femurale superioare.

Este necesar să alegeți un dispozitiv medical strict ca dimensiune. Clasa de compresie începe de la 1, merge la 4. Ultima - pentru cele mai avansate stadii ale bolii. Clasa de compresie 0 a fost creată pentru a preveni apariția varicelor. Sunt disponibile modele pentru ambele sexe: masculin și feminin.

Medicament

Tratamentul în stadiile incipiente ale manifestării bolii se efectuează folosind medicamente speciale - venotonice. Acestea previn îngroșarea sângelui, întăresc pereții vaselor de sânge. Au un efect de durată asupra sistemului vascular. Remediul se ia în cursurile prescrise de un medic.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt prescrise de medici. Baza acidului acetilsalicilic ajută la subțierea fluxului sanguin, eliminând focarele stagnante.

Unguentele, gelurile pe bază de heparină sunt eficiente în stadiile incipiente. Vor ameliora greutatea, umflarea, oboseala extremităților inferioare.

Operațiune

Chirurgii și flebologii sfătuiesc să nu aducă varicele într-o stare în care tratamentul medicamentos nu ajută, este necesară o operație. Dacă boala progresează până la stadiul în care a început afectarea venelor profunde, este prescrisă îndepărtarea chirurgicală a vasului.

Operația se efectuează sub anestezie locală într-un timp scurt. După el, nu mai există cicatrici, cicatrici. Va trebui să purtați ciorapi de compresie timp de cel puțin 4 săptămâni.

chirurgie pentru varice la nivelul picioarelor

Operațiile care nu au legătură cu varicele sunt periculoase dacă nu utilizați lenjerie de compresie în perioada postoperatorie. Varicele după intervenția chirurgicală pot apărea din nou în acest caz.

Profilaxie

Lucrătorii de birou, femeile, femeile însărcinate sunt expuse riscului bolii. Ca măsură preventivă, se recomandă respectarea regulilor de bază ale unei vieți sănătoase:

 • scapă de alcool, țigări;
 • umblați mult în pantofi confortabili;
 • reduceți numărul de antrenamente cu greutăți mari;
 • bea multă apă curată;
 • mâncați o varietate de alimente;
 • efectuați îngrijiri preventive pentru picioarele obosite;
 • deficitul corect de vitamine.

La primele semne de greutate la nivelul picioarelor, umflături, se recomandă vizitarea unui flebolog. El va efectua cercetările necesare. El vă va spune cum să aveți de-a face cu un pacient cu vene varicoase. Dacă persoana este sănătoasă, medicul va oferi o listă de recomandări cu privire la modul de prevenire a apariției varicelor.