Tratamentul varicelor la nivelul picioarelor

Tratamentul varicelor este un proces îndelungat care necesită o abordare responsabilă atât din partea medicului, cât și a pacientului. Cu ajutorul unei scheme terapeutice bine alese, este posibilă stabilizarea stării pacientului, prevenirea progresiei patologiei și îmbunătățirea bunăstării.

medicul prescrie tratamentul varicelor

Tratamentul varicelor este un proces îndelungat care necesită o abordare responsabilă atât din partea medicului, cât și a pacientului.

Metode de tratament

Varicele sunt tratate în mai multe moduri. Principalele sunt:

 1. Conservator.Este utilizat în stadiile inițiale ale bolii, atunci când nu există complicații sub formă de ulcere trofice și alte leziuni ale integrității pielii. Cu ajutorul medicamentelor (comprimate, injecții, unguente și alte forme de dozare), este posibil să se stabilizeze bunăstarea pacientului și să se prevină dezvoltarea stagnării în vasele de sânge ale extremităților inferioare.
 2. Chirurgical.Aceasta implică îndepărtarea venelor afectate sau introducerea unei substanțe speciale în lumenul lor, ceea ce determină lipirea vasului.

Medicament

Utilizarea următoarelor medicamente va ajuta la eliminarea varicelor de la picioare:

 1. Flebotonică. Ele cresc tonul vaselor de sânge, întăresc pereții.
 2. Anticoagulante. Preveniți agregarea trombocitelor.
 3. Decongestionante. Eliminați congestia, eliminați edemul extremităților inferioare.
 4. Dezagregante. Ei subțiază efectiv sângele.
 5. AntioxidanțiÎmbunătățește circulația sângelui, activează procesele de recuperare.
 6. Fibrinolitice. Distrugeți cheagurile de sânge.
 7. Pregătiri pentru activarea microcirculației și prevenirea modificărilor trofice.
administrarea de pastile în tratamentul varicelor

Eliminarea varicelor de pe picioare va ajuta la utilizarea flebotonicelor, anticoagulanților, agenților antiplachetari, a antioxidanților, a fibrinoliticelor.

Creme și unguente

Metodele de tratament conservator includ utilizarea de creme și unguente speciale. Acestea vor ajuta la vindecarea completă a asteriscurilor de pe picioare, la prevenirea formării cheagurilor de sânge în vasele de sânge. Tratamentul implică utilizarea de unguente pe bază de heparină și componente venoactive.

Fondurile au un efect de resorbție, previn dezvoltarea stagnării, reduc durerea și întăresc pereții vaselor de sânge.

Pentru a ameliora durerea, trebuie să utilizați unguente pe bază de AINS. Ajută la reducerea inflamației.

Pastile

Tratamentul eficient al varicelor extremităților inferioare este imposibil fără utilizarea medicamentelor sistemice sub formă de tablete. Pentru aceasta se utilizează flebotonica. Mijloacele întăresc pereții vaselor de sânge, le cresc tonul și elasticitatea. Previne edemul și staza de sânge, ameliorează durerea și crampele. Agenții de diluare a sângelui vă vor ajuta să scăpați de disconfort. Se arată utilizarea AINS sub formă de tablete pentru ameliorarea bunăstării pacientului.

Injecții

Preparatele destinate administrării intramusculare vor ajuta la îndepărtarea rapidă a venelor dilatate din picioare și la ameliorarea bunăstării pacientului. Pentru aceasta, se utilizează flebotonice, agenți antiplachetari, decongestionanți și alți agenți.

injecții pentru tratamentul varicelor

Medicul dezvoltă regimul de tratament individual pentru fiecare pacient, luând în considerare manifestările clinice, complicațiile prezente și alți factori.

Tratament fără intervenție chirurgicală

Este imposibil să eliminați complet varicele folosind metode conservatoare. Metodele fizioterapeutice, utilizarea activă a ciorapilor de compresie, terapia exercițiilor fizice, hirudoterapia și alte metode vor ajuta la îmbunătățirea eficacității utilizării medicamentelor.

Hirudoterapie

Saliva lipitorilor conține hirudină. Această componentă are proprietăți puternice de subțiere a sângelui. Când pătrunde în fluxul sanguin, previne formarea cheagurilor de sânge și favorizează resorbția cheagurilor existente. Activează circulația sângelui, previne stagnarea sângelui la nivelul extremităților inferioare.

Cu ajutorul hirudoterapiei, puteți elimina definitiv venele păianjen și varicele de pe picioare, în special în stadiul inițial de dezvoltare.

Fizioterapie

Pentru a îmbunătăți starea unui pacient care suferă de vene varicoase ale extremităților inferioare, metodele fizioterapeutice sunt utilizate pe scară largă ca tratament suplimentar. Cu ajutorul lor, puteți stabiliza procesul patologic și opri dezvoltarea sa ulterioară. Întăriți pereții vaselor de sânge, faceți-i elastici, activați drenajul sângelui și al limfei.

terapia cu laser ca metodă de tratare a varicelor

Cel mai eficient și popular tratament pentru varice este terapia cu laser.

În cazul varicelor, se utilizează următoarele metode fizioterapeutice de tratament:

 • darsonvalizare;
 • galvanizare;
 • terapie cu laser;
 • OZN;
 • magnetoterapie;
 • crioterapie;
 • hidroterapie;
 • UHF;
 • balneoterapie și altele.

Terapia prin compresie

Metoda de tratament constă în utilizarea unui tricou special sau bandaj elastic, care ajută la combaterea varicelor prin comprimarea venelor situate superficial. Pacientul își îmbracă tricoul în decubit dorsal (dimineața), când vasele de sânge sunt într-o stare relaxată. Cu activitatea fizică, acest lucru îi va împiedica să se supraumplă.

În funcție de gradul de presiune, ciorapii de compresie sunt împărțiți în 4 clase. Prin urmare, este utilizat nu numai în stadiile incipiente ale bolii, ci și atunci când apar ulcere ale pielii.

Exerciții

Exercițiul fizic este indicat pentru a activa circulația sângelui și a elimina congestia venoasă. Acestea trebuie făcute nu numai atunci când apar semne de dezvoltare a bolii, ci și ca măsură preventivă.

Înainte de a începe cursurile, este imperativ să se consulte cu un specialist în terapia exercițiilor, deoarece unele exerciții și sport sunt strict interzise pentru varice.

Pacientul trebuie să se miște mult, dar în același timp nu poate alerga, deoarece acest lucru afectează negativ starea vaselor de sânge.

ciorapi de compresie pentru varice

Interventie chirurgicala

Metodele moderne de tratament chirurgical vor ajuta la eliminarea varicelor extremităților inferioare. În acest caz, se efectuează îndepărtarea parțială sau completă a vaselor de sânge subcutanate, ceea ce contribuie la eliminarea scurgerii de sânge anormale din venele superficiale în cele mai profunde. Operațiunea se desfășoară în mai multe moduri. Aceasta poate fi flebectomie, coagulare cu laser sau scleroterapie. Alegerea metodei se bazează pe gravitatea leziunilor venoase și starea pacientului.

Scleroterapia

Tratamentul cu scleroterapie se efectuează prin injectarea unei substanțe speciale (sclerosant) într-o venă dilatată patologic. Provoacă apariția inflamației aseptice, care duce la aderența pereților vaselor. După procedură, trebuie aplicat un bandaj strâns pe membru. Durata utilizării sale este determinată de specialistul care a efectuat tratamentul. Acest lucru este influențat de gradul de răspândire a patologiei și de numărul de injecții efectuate. Ca urmare a acestui tratament, fluxul sanguin este oprit și vena sigilată este transformată în țesut cicatricial.

Coagularea cu laser

Coagularea cu laser este un tratament minim invaziv al venelor dilatate patologic ale extremităților inferioare, în care un ghidaj special de lumină laser este introdus în lumenul vasului modificat. Sub influența sa, endoteliul venei este expus la temperaturi ridicate, în urma cărora se lipesc. Acest lucru duce la încetarea fluxului de sânge în vas cu resorbția sa ulterioară.

Tratamentul cu laser afectează doar peretele interior al vasului, fără a afecta țesutul din jur. Sub influența laserului, plasa varicoasă este îndepărtată și tulburările trofice sunt eliminate.

înainte și după tratamentul varicelor

Coagularea cu laser ajută la eliminarea varicelor. În acest caz, sub influența unui laser, plasa varicoasă este îndepărtată și tulburările trofice sunt eliminate.

Flebectomie

Flebectomia este îndepărtarea chirurgicală a varicelor. Acest tratament se efectuează numai după o examinare amănunțită a pacientului (sonografie Doppler), pentru a determina localizarea zonelor modificate patologic, starea valvelor venelor superficiale și profunde, prezența trunchiurilor și afluenților suplimentari.

Tratamentul chirurgical al bolii cu flebectomie poate restabili fluxul normal de sânge și elimina refluxul (refluxul). Acest lucru este posibil datorită îndepărtării venelor safene mari și mici.

Remediile populare

Varicele sunt tratate nu numai cu medicamente, ci și cu ajutorul metodelor neconvenționale. Cu toate acestea, ca tratament independent, remediile populare sunt indicate pentru utilizare numai în stadiile inițiale ale bolii. Cu patologie severă, acestea pot fi utilizate numai în combinație cu medicina tradițională conservatoare și chirurgicală.

În tratamentul bolii, este recomandabil să folosiți comprese, utilizarea infuziilor și decocturilor pe bază de plante medicinale care au efect de vindecare.

Comprese

Principala condiție pentru eficacitatea comprimelor este aceea că temperatura sub bandaj crește cu câteva grade. Datorită acestui fapt, componentele medicinale pătrund rapid adânc în țesuturi și au un efect terapeutic.

tratamentul varicelor cu comprese

Compresele ajută pacientul cu varice. În tratament, se folosesc felii de roșii, frunze de ferigă, coji de cartofi, crenguțe tocate de salcie tânără, Kalanchoe, sifon cu frunze de varză albă și miere.

În tratamentul bolii, se folosesc felii de roșii, frunze de ferigă, coji de cartofi, crenguțe tocate de salcie tânără, Kalanchoe, sifon cu frunze de varză albă și miere. Puteți utiliza, de asemenea, o compresă semi-alcoolică, care are proprietăți stimulante pronunțate.

Tincturi

Pentru prepararea tincturilor pentru varice, ar trebui folosite plante medicinale care pot îmbunătăți microcirculația, reduc permeabilitatea vasculară și restabilesc elasticitatea pereților, elimină edemul și inflamația, subțierea sângelui și prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Cel mai adesea folosesc tinctură de castan de cal pentru varice. Fructele conțin glicozide utile cu un efect terapeutic pronunțat.

În plus față de castan, este prezentată utilizarea tincturilor pe bază de urzică, hamei, nucșoară, Kalanchoe, mere, arnica, hamei și alte componente.

Ierburi

Cu ajutorul preparatelor pe bază de plante selectate corect, puteți activa fluxul sanguin, elimina stagnarea sângelui și a limfei la nivelul extremităților inferioare, subțiați sângele, eliminați umflarea și durerea și normalizați procesele metabolice. Medicina pe bază de plante nu vizează reducerea manifestărilor clinice ale bolii, ci eliminarea cauzei varicelor. În terapia patologiei, aceștia folosesc verbena, trifoiul dulce, lumbago de luncă, flotor în formă de baston, sacadat, păpădie medicinală, trifoi de luncă și altele. Cursul tratamentului este de câteva luni.