Cum să vindeci și să scapi de varicele de pe picioare

Din articol veți afla ce să faceți cu varicele de la picioare, cum să eliminați umflăturile, caracteristicile terapiei conservatoare și chirurgicale, măsurile preventive.

Flebeurism

Varicele sunt o patologie venoasă cronică, care se bazează pe o defecțiune a aparatului supapei, care provoacă stagnarea fluxului sanguin odată cu extinderea și inflamația vaselor de sânge, o creștere a pastosului tisular.

Informații generale

Manifestările inițiale sunt formarea venelor păianjen, umflarea venelor safene, formarea nodurilor, durerea venelor, greutatea picioarelor. Odată cu progresul bolii, semnele de insuficiență cronică a circulației venoase se alătură: umflarea picioarelor și picioarelor, crampe în mușchii gambei, ulcere trofice, tromboflebită, rupturi de vene varicoase. Conform diferitelor studii din domeniul flebologiei clinice, 30 până la 40% dintre femei și 10 până la 20% dintre bărbații cu vârsta peste 18 ani suferă de vene varicoase.

De obicei, vorbind de varice, înseamnă o boală independentă - varice ale extremităților inferioare. Varicele se manifestă printr-o senzație de greutate la nivelul picioarelor și oboseala lor, edem la picioare și picioare, crampe nocturne la nivelul picioarelor, vene vizuale subcutanate cu formarea de noduri venoase.

De ce se extind venele?

Pentru a rezolva această problemă, trebuie să vă imaginați cum sângele, care a furnizat cu succes oxigen țesuturilor corpului, revine înapoi în inimă. Pentru a depăși forța gravitațională, ridicându-se de la picioare la piept, are nevoie de mecanisme de asistență. În primul rând, vorbim despre mușchii extremităților inferioare, care acționează ca o pompă: contracția lor în timpul mersului mută sângele în inimă. În plus, supapele situate în interiorul venelor joacă un rol important în acest proces: împiedică fluxul de întoarcere a sângelui.

Varicele sunt o boală a valvelor care au încetat să mai funcționeze. Ca urmare a unei astfel de încălcări, fluidul se acumulează în vase, ceea ce duce la expansiunea lor.

În viitor, ulcerele trofice se pot dezvolta în zona venelor deformate, iar cheagurile de sânge formate din cauza stagnării sângelui contribuie la apariția unei complicații severe și mortale a varicelor - embolie pulmonară.

Varicele picioarelor la femei și bărbați sunt frecvente - semne de patologie sunt observate la mai mult de jumătate dintre persoanele cu vârsta peste 18 ani. În același timp, numărul pacienților crește în fiecare an - acest lucru se datorează naturii sedentare a activității profesionale.

Adesea, varicele extremităților inferioare sunt însoțite de o altă boală cunoscută - hemoroizii. Natura apariției în ambele boli este aceeași, la fel ca și factorii de risc care predispun la dezvoltarea lor. Ca și în cazul varicelor, oamenii ignoră adesea simptomele hemoroizilor până la ultima, în speranța că patologia va dispărea de la sine. Cu toate acestea, aceste boli sunt ireversibile fără intervenție radicală și progresează doar în timp.

Se crede că principalele cauze ale varicelor sunt: slăbiciune congenitală a țesutului conjunctiv, modificări hormonale, șezut forțat prelungit sau în picioare. Picioarele lungi și statura înaltă sunt un factor de risc pentru varice. Când o persoană stă în picioare, supapele din vene sunt deschise. Cu cât coloana de sânge din vase este mai mare, cu atât este mai mare presiunea. A fi supraponderal crește, de asemenea, presiunea în venele picioarelor - depozitele de grăsime, în special în abdomen, îngreunează scurgerea sângelui. Creșterile hormonilor feminini estrogen și progesteron în timpul ciclului lunar relaxează peretele venos. De asemenea, medicamentele hormonale contraceptive pot afecta - ar fi bine să consultați un flebolog înainte de a le lua.

Lipsa activității fizice accelerează dezvoltarea varicelor extremităților inferioare. Cu toate acestea, experții subliniază rolul semnificativ al factorului ereditar: dacă „stelele" și „viermii" neatractivi din vasele de sub piele au fost observate la părinți, atunci cu un grad ridicat de probabilitate, atât dvs. , cât și copiii dvs. veți întâlni într-o zi personal această problemă. Tendința către varice se transmite prin linia feminină - o genă este asociată cu cromozomul sexual X, care poate duce la slăbiciunea peretelui venos.

Printre altele, varicele sunt mai frecvente la fumători, persoanele obeze, femeile însărcinate și cei care au alte boli cronice ale sistemului cardiovascular. Profesiile ale căror reprezentanți sunt predispuși la varice ale picioarelor sunt următoarele: chirurg, casier, șofer, programator, stewardesă, încărcător, vânzător, coafor, profesor de școală.

Patogenie

Venele extremităților inferioare formează o rețea ramificată, care constă din vene safene și profunde, interconectate prin venele perforante (comunicante). Prin venele superficiale, sângele curge din țesutul subcutanat și din piele, prin vene profunde - din restul țesuturilor. Vasele comunicante servesc la egalizarea presiunii dintre venele profunde și cele superficiale. Sângele curge prin ele în mod normal doar într-o singură direcție: de la venele superficiale la cele profunde.

Stratul muscular al peretelui venos este slab exprimat și nu poate forța sângele să se deplaseze în sus. Fluxul de sânge de la periferie la centru se efectuează datorită presiunii arteriale reziduale și a presiunii tendoanelor situate lângă vase. Cel mai important rol îl joacă așa-numita pompă musculară. Cu efort fizic, mușchii se contractă și sângele este stors în sus, deoarece valvele venoase împiedică mișcarea descendentă. Menținerea circulației sanguine normale și a presiunii venoase constante este influențată de tonusul venos. Presiunea din vene este reglată de centrul vasomotor situat în creier.

Insuficiența valvelor și slăbiciunea peretelui vascular duc la faptul că sângele sub acțiunea pompei musculare începe să curgă nu numai în sus, ci și în jos, exercitând o presiune excesivă asupra pereților vaselor, ducând la vene varicoase, formarea nodurilor și progresia insuficienței valvulare.

Flux de sânge perturbat prin venele comunicante. Refluxul de sânge de la vasele profunde la vasele superficiale duce la o creștere suplimentară a presiunii în venele superficiale. Nervii localizați în pereții venelor transmit semnale către centrul vasomotor, ceea ce dă comanda pentru creșterea tonusului venos. Venele nu pot face față sarcinii crescute; ele se extind treptat, se prelungesc și devin chinuitoare. Presiunea crescută duce la atrofierea fibrelor musculare ale peretelui venos și moartea nervilor implicați în reglarea tonusului venos.

Clasificare

Există mai multe clasificări ale varicelor. Această diversitate se datorează polietiologiei bolii și numeroaselor variante ale cursului varicelor.

Clasificare în trepte

La examinare, varicele pronunțate sunt vizibile pe picioare. Pacienții se plâng de un sentiment de plenitudine, parestezie („frisoane") la nivelul tibiei, crampe nocturne. Seara există o ușoară umflare a picioarelor, gleznelor și picioarelor inferioare. Dimineața, umflătura dispare.

Etapa de decompensare. Dermatita, eczema se alătură semnelor enumerate. Pacienții sunt îngrijorați de mâncărime. Pielea devine uscată, strălucitoare, strâns aderată la țesutul subcutanat. Hemoragiile minore și depunerea ulterioară de hemosiderină provoacă hiperpigmentare.

Clasificare după formă

Se disting următoarele forme de varice:

 • Afectarea segmentară a vaselor subcutanate și intradermice fără reflux.
 • Leziune venoasă segmentară cu descărcare patologică de-a lungul venelor superficiale sau comunicative.
 • Leziunea răspândită a venelor cu descărcare patologică prin vene superficiale sau comunicative.
 • Implicare venoasă răspândită cu descărcare anormală a venelor profunde.

Clasificare internațională

Există o clasificare internațională recunoscută a varicelor folosită de medici în multe țări ale lumii:

Clasa 0. Nu există semne de varice. Pacienții se plâng de greutate la nivelul picioarelor.

Clasa 1. Oțelurile venelor și venelor păianjen (telangiectaziile) sunt determinate vizual. Unii pacienți au crampe musculare noaptea.

Clasa 2. La examinarea pacientului, sunt vizibile venele dilatate.

Clasa 3. Apare umflarea picioarelor, gleznelor și picioarelor inferioare, care nu dispare după o scurtă odihnă.

Clasa 4. Examinarea relevă semne de lipodermatoscleroză (dermatită, hiperpigmentare a picioarelor).

Clasa 5. Se formează previzualizări.

Clasa 6. Se dezvoltă ulcere trofice persistente.

simptome ale varicelor

Simptome și manifestări clinice

Varicele, care afectează venele extremităților inferioare, sunt clasificate în practica internațională pe etape, pe baza neglijării patologiei și a severității manifestării. Fiecare etapă este diagnosticată separat, toate sunt caracterizate de simptome diferite, pe baza cărora este selectată metoda de tratament.

Deci, simptomele care sunt semnul varicelor în diferite etape:

 1. În prima etapă, venele safene din extremitățile inferioare au un model abia vizibil și ies ușor deasupra pielii, se observă o ușoară roșeață. Există plângeri adresate medicului cu privire la greutate la picioare, umflături seara după o zi grea. Încălțămintea prea strânsă poate provoca umflături la nivelul picioarelor în zona gleznei și sunt posibile și crampe. Trebuie remarcat faptul că adesea senzațiile dureroase pot apărea mult mai devreme decât semnele vizibile.
 2. În cea de-a doua etapă, se observă deja un aspect tipic pentru venele bolnave din picioare: sunt vizibile semnificativ deasupra pielii și palpabile cu degetele, arată ca noduri sau margele. Odată cu progresia, vena safenă a membrului inferior devine vizibilă și capătă o formă sinuoasă de nuanță albastru închis sau chiar negru.
 3. În a treia etapă, varicele sunt complicate, există semne precum modificări trofice în venele picioarelor, pielea devine uscată și palidă, umflături zilnice, crampe. Adesea, simptomele se manifestă prin faptul că picioarele se acoperă cu o erupție cutanată, pielea mâncărime și mâncărime.
 4. Simptomele în etapa a patra, cea mai severă, sunt procesele inflamatorii ale venelor safene ale extremității inferioare, ulcere trofice care nu se vindecă, care sunt deja dificil de tratat. O caracteristică cheie a acestei etape a bolii este adăugarea unei infecții secundare și a tromboflebitei. Cu aceste manifestări, este necesară spitalizarea urgentă, utilizarea complexă a metodelor de tratament pentru întregul organism.

Specialiștii identifică factorii cheie de risc:

 • boli ereditare asociate cu varice în diferite părți ale corpului;
 • tulburările hormonale pot crește coagularea sângelui, pot reduce elasticitatea venelor din picioare;
 • obezitate, ascită, care mărește sarcina pe picioare, însoțită de extinderea pereților venelor;
 • sarcina sau ridicarea obiectelor grele crește presiunea în interiorul cavității abdominale, ceea ce contribuie și la slăbirea pereților vasculari și a varicelor;
 • fără sarcină pe picioare, munca sedentară este plină de expansiunea venelor din picioare;
 • lenjerie intimă strânsă, pantofi mai mici care constrâng vena, purtarea tocurilor, care determină stagnarea circulației sângelui în venele picioarelor;
 • Varicele sunt adesea cauzate de boli de rinichi sau cardiovasculare, care cauzează edem, observat în expansiunea venelor extremităților inferioare.

Diagnostic

Principalele metode care implică diagnosticul varicelor picioarelor sunt:

diagnosticarea varicelor picioarelor
 • Examinarea externă a varicelor picioarelor, care trebuie efectuată de către medici calificați din spital.
 • Ecograf Doppler, care vă permite să detectați îngroșarea pereților în venele extremităților inferioare. Astfel de diagnostice vă permit să determinați fără echivoc stadiul încălcării.
 • Scanarea duplex a venelor din picioare, care este efectuată de un medic al unei clinici specializate, vă permite să identificați clar varicele. Cu această metodă, care combină examinarea cu ultrasunete și Doppler, este posibil să se verifice ce se întâmplă cu venele: rata de circulație a sângelui, diametrul venei în picioare, funcționarea valvelor și starea care caracterizează varicele.
 • Examinarea fleboscintigrafică, care permite efectuarea unei analize cu o precizie ridicată și, în stadiul inițial, de a afla despre varicele picioarelor și de a lua măsuri preventive în timp util. Se efectuează prin injectarea unui colorant special subcutanat, un astfel de lichid în venă este evidențiat pe monitor într-o culoare contrastantă.
 • Pletismografie ocluzală.
 • Cu ajutorul diagnosticului tomografic al bolilor (RMN, tomografie computerizată), pot fi identificate complicațiile care însoțesc varicele.
 • Testele de bandaj sau de turnichet pentru diagnosticarea bolilor sunt utilizate în combinație ca o metodă suplimentară a diferitelor metode de determinare a stadiului varicelor.

Descifrarea rezultatelor diagnosticului varicelor, de regulă, nu necesită mult timp. Majoritatea procedurilor durează de la 10 la 40 de minute, după care medicul curant anunță diagnosticul pe baza informațiilor primite. Diagnosticul ar trebui să aibă încredere numai un medic cu experiență în clinică, care va putea oferi un diagnostic clar și inconfundabil, deoarece tratamentul în diferite etape implică metode, principii de tratament și medicamente diferite.

Caracteristici ale tratamentului

În tratamentul pacienților cu vene varicoase, se utilizează trei metode principale:

Terapia conservatoare

Terapia conservatoare include recomandări generale (normalizarea activității fizice, reducerea sarcinii statice), exerciții de fizioterapie, utilizarea mijloacelor de compresie elastică (ciorapi de compresie, bandaje elastice), tratament flebotonic (diosmin + hesperidin, extract de castan de cal).

Terapia conservatoare nu poate duce la o vindecare completă și refacerea venelor deja dilatate. Este utilizat ca agent profilactic în timpul pregătirii pentru intervenție chirurgicală și când tratamentul chirurgical al varicelor este imposibil.

Scleroterapia prin compresie

Cu această metodă de tratament, un medicament special este injectat în vena dilatată. Medicul printr-o seringă injectează spumă elastică în venă, care umple vasul afectat și provoacă spasm. Apoi, pacientul este îmbrăcat într-un ciorap de compresie care menține vena într-o stare prăbușită. După 3 zile, pereții venelor sunt lipite între ele. Pacientul poartă ciorapul timp de 1-1, 5 luni până când se formează aderențe dense.

Indicațiile pentru scleroterapia prin compresie sunt varicele care nu se complică prin reflux de la vasele profunde la cele superficiale prin vene comunicative. În prezența unei astfel de descărcări patologice, eficacitatea scleroterapiei prin compresie scade brusc.

Tratament operativ

Principala metodă de tratament complicată prin reflux prin venele comunicative ale varicelor este intervenția chirurgicală. Pentru tratamentul varicelor, se folosesc multe tehnici de operare, inclusiv utilizarea tehnicilor microchirurgicale, radiofrecvența și coagularea cu laser a venelor afectate.

În etapa inițială a varicelor, se efectuează fotocoagularea sau îndepărtarea venelor păianjen cu laser. În cazul varicelor severe, este indicată flebectomia - îndepărtarea venelor alterate. În prezent, această operație se efectuează din ce în ce mai mult folosind o tehnică mai puțin invazivă - miniflebectomia.

Profilaxie

După ce ai găsit varice în tine, trebuie să ai grijă de curățarea corpului și normalizarea circulației sanguine. Pentru aceasta, în primul rând, dieta este revizuită. Cele mai utile pentru varice sunt produsele proaspete de origine vegetală:

 • Legume - varză, roșii, ardei grași, ierburi.
 • Fructe - citrice, caise, mere, piersici, cireșe, cireșe, mere.
 • Boabe - căpșuni, agrișe, coacăze.
 • Există multe rețete pentru medicina tradițională, pe bază de ingrediente proaspete din plante.

Din păcate, varicele sunt o boală cronică și, prin urmare, „merge de la picioare la picioare" cu o persoană de-a lungul vieții sale. Fără prevenire, boala poate duce la apariția unor complicații mai severe.

 • Nu este recomandat să faceți băi prea fierbinți, precum și să vizitați sauna sau să stați la soare mult timp la căldură. Acest lucru duce la o scădere a tonusului venos, ceea ce va duce cu siguranță la congestie la nivelul picioarelor.
 • Condu un stil de viață activ, adică mișcă-te mult. Așadar, exercițiile fizice regulate vor ajuta nu numai la întărirea vaselor de sânge, ci și la îmbunătățirea stării corpului în ansamblu. Aerobicul moderat, înotul, ciclismul sau jogging-ul sunt excelente pentru prevenirea varicelor. Cu toate acestea, este contraindicat să se angajeze în haltere, precum și să ridice lucruri prea grele.
 • Pierdere în greutate. Persoanele cu multă grăsime corporală sunt mai susceptibile la această boală, deoarece circulă mai mult sânge în corpul lor decât o persoană cu greutate normală. De aceea există o sarcină puternică pe nave. Pentru ca presiunea asupra vaselor venoase să fie mai mică, persoanele obeze trebuie cu siguranță să scape de kilogramele în plus, precum și să adere la dieta corectă. În ceea ce privește meniul, este indicat să minimizați consumul de alimente prea condimentate. Se recomandă înlocuirea grăsimilor animale cu uleiuri vegetale.
 • Nu trebuie să purtați haine strânse sau șosete sau ciorapi cu benzi elastice strânse, deoarece acestea pot apăsa cu forță pe vene, interferând astfel cu circulația sângelui.
 • În timp ce stați, nu trebuie să vă încrucișați picioarele, deoarece fluxul normal de sânge este perturbat și în această poziție.
 • Starea prelungită are, de asemenea, un efect extrem de negativ asupra stării venelor. Dacă aveți un loc de muncă permanent, încercați să vă deplasați mai des. Ședința constantă nu este mai puțin dăunătoare.
 • Nutriția trebuie normalizată. Deci, constipația regulată și disbioza intestinală pot duce la dezvoltarea varicelor. Ar trebui să includeți în meniu alimente bogate în fibre, care ajută la îmbunătățirea motilității intestinale, adică a digestiei în general.
 • Femeile ar trebui să poarte pantofi strânși cât mai puțin posibil, precum și pantofi cu toc. Dacă nu puteți refuza astfel de pantofi, atunci călcâiul ar trebui să aibă o înălțime de cel mult 3-4 sentimente.
 • După o muncă grea în picioare sau așezat, dușează-ți picioarele cu apă rece pentru a menține venele în formă bună. De asemenea, sunt utile băile cu adaos de sare de pin. Vă puteți lăsa picioarele cu apă rece dimineața.
 • Prevenirea varicelor include renunțarea la obiceiurile proaste, și anume fumatul, care are un efect extrem de negativ nu numai asupra stării venelor, ci și asupra întregului corp uman.
 • Masajul ușor este considerat o măsură preventivă excelentă pentru această boală. Acest masaj poate fi efectuat independent mângâind pielea extremităților inferioare de jos în sus și apoi în direcția opusă timp de 10 minute. Un astfel de auto-masaj este foarte util în combinație cu procedurile de masaj de pe coloana vertebrală, care sunt efectuate de un chiropractor profesionist sau un terapeut de masaj.
 • Prevenirea varicelor venoase presupune și administrarea unor medicamente speciale care vă permit să mențineți tonusul venos.
 • Încercați să scăpați de oboseala cronică și de stresul frecvent.
 • Medicii recomandă evitarea supraîncălzirii și a răcelii.
 • În prezența varicelor, ar trebui să vizitați un flebolog de cel puțin 2 ori pe an, care va monitoriza starea venelor și stadiul de dezvoltare a bolii.

Pentru a evita bolile, mergeți mai mult, faceți un duș de contrast, vizitați piscina. Chiar dacă nu știi să înoți, este util să stai doar în apă - coloana de apă exercită o presiune de 60-70 mm Hg pe picioare. Artă. Acest lucru este suficient pentru a pompa sângele stagnat în vene. Gimnastica are același efect seara - ridicați picioarele în timp ce vă culcați, faceți exercițiul „cu bicicleta".

În caz de insuficiență venoasă, trebuie folosit un tricou preventiv (ciorapii și colanții speciali etanși creează un fel de cadru în jurul venelor, împiedicându-le să se extindă).

Apropo, acest tip de tricou este foarte util în timpul sarcinii. Chiar și în primele trei luni, când hormonii au deja un efect negativ. Pe măsură ce fătul crește, densitatea tricotajelor trebuie mărită. În timpul nașterii, este, de asemenea, necesar, deoarece, în același timp, tensiunea arterială din vene crește brusc.