Vene varicoase ale extremităților inferioare simptome și tratament

Principala caracteristică a varicelor picioarelor este vastitatea sa. Venele superficiale și profunde pot fi modificate în mare măsură. Deoarece picioarele au o sarcină destul de mare și prelungită, supapele din sistemul circulator pot începe să slăbească încă din copilărie. Prin urmare, detectarea varicelor pe picioare apare adesea la tineri și fete.

Pentru a trata eficient varicele de pe picioare, medicul va trebui să afle cauzele apariției acesteia. Deoarece chiar și atunci când se utilizează metode radicale, 80% dintre pacienți suferă de o recidivă a varicelor, ar trebui acordată o atenție specială reducerii influenței factorilor care provoacă varicele asupra proceselor. Acestea includ:

 • predispoziția ereditară este de fapt un factor incontrolabil, care, totuși, poate fi cuprins prin măsuri preventive standard;
 • influențe fizice - sarcină crescută pe picioare (lungă în picioare și așezat, obiceiul de a încrucișa picioarele, excesul de greutate, ridicarea greutăților);
 • efecte fiziologice - modificări hormonale și utilizarea medicamentelor hormonale (cel mai adesea contraceptive), tulburări metabolice, lipsa activității fizice;
 • motive patologice - boli cronice ale ficatului, rinichilor, traume și tragere sistematică a țesuturilor moi ale extremităților inferioare, tumori care comprimă venele din cavitatea abdominală.

nu se pot închide complet, astfel încât o parte din sânge rămâne în vasele picioarelor. Presiunea din vene crește, pereții se întind și mai mult, se formează proeminențe, în care se formează cheaguri de sânge în timp. Tromboza este periculoasă, dar departe de singurul lucru care amenință pacientul cu varice la nivelul picioarelor. Cheagul se poate rupe și intra în inimă sau în alt organ, provocând un atac de cord sau poate înfunda vasele membrului, care provoacă gangrenă.

În funcție de localizarea unor astfel de vene „întinse", medicii disting câteva tipuri de vene varicoase pe picioare:

 1. Suprafaţă. Se exprimă prin apariția unei picioare varicoase albăstrui sau roșii pe picioare, care la început seamănă cu o pânză de păianjen și apoi cu un plex de linii de înfășurare destul de groase.
 2. Adânc. Se exprimă prin înfrângerea plexurilor vasculare care nu sunt vizibile în timpul examinării externe. Durerea în venele extremităților inferioare cu varice de acest tip este mai intensă, riscul de complicații este mai mare.
 3. Combinate, când sunt afectate atât venele profunde, cât și cele superficiale.

Stabilirea cauzelor varicelor picioarelor și eliminarea acesteia sunt strâns legate. În primul rând, este important să se excludă factorii care au cel mai mare impact negativ asupra stării venelor.

La diagnosticarea modificărilor venoase, este important să le diferențiem de alte boli. De exemplu, varicele de sub genunchi arată la fel ca și chistul lui Becker și sunt însoțite de simptome similare.

Etape

Apariția primelor semne de varice pe picioare are loc în stadii progresive, când valvele venoase își îndeplinesc funcțiile cu mai puțin de 50%. La prima sau zero etapă a varicelor, cunoscută sub numele de „etapa de compensare", nu apar senzații neplăcute, precum și modificări vizibile. Detectarea stadiului inițial al varicelor pe picioare are loc cu o examinare atentă a membrelor de către un flebolog.

În a doua etapă a varicelor, cunoscută sub numele de „subcompensare", modificările sunt exprimate destul de bine:

 • contururile venelor mari sunt vizibile sub piele, dar este posibil să nu iasă deasupra suprafeței pielii;
 • pe suprafața pielii de pe coapse și sub genunchi este clar vizibil un model de plasă subțire varicoasă de capilare albastre sau roșii;
 • seara, picioarele se umflă;
 • noaptea muschii gambei crampe.

Această etapă a varicelor extremităților inferioare se distinge prin simptome în creștere, care slăbesc după odihnă.

În etapa finală a varicelor, are loc decompensarea: organismul nu poate umple nevoile de oxigen ale țesuturilor, iar valvele din vene își pierd funcțiile cu 90%. Starea membrelor se înrăutățește din cauza alimentării insuficiente cu sânge. Această etapă a varicelor se caracterizează printr-o scădere a capacității țesuturilor de a se regenera. Abundența complicațiilor înrăutățește starea generală a pacientului. Simptomele din stadiul final al varicelor persistă constant.

Dacă vorbim despre varice, în principiu, acest termen în medicină înseamnă o boală a venelor, în care funcțiile de transport al sângelui de către aceste vase sunt afectate din cauza deformării lor de severitate variabilă. Cu alte cuvinte, venele se întind, se extind, pereții lor devin mai subțiri, munca supapelor situate în interior este întreruptă etc. Toate acestea duc la faptul că sângele se mișcă mai rău în sus, îndreptându-se spre inimă, iar stagnarea acestuia are loc în vase.

Majoritatea oamenilor își imaginează varicele extremităților inferioare ca proeminența vaselor individuale și a rețelei vasculare aproape de suprafața pielii. În același timp, venele umflate și deformate sunt clar vizibile cu ochiul liber și această idee este corectă, dacă vorbim pur și simplu despre manifestări estetice.

În ceea ce privește varicele profunde, sau mai exact, varicele, vorbim despre tulburări similare, dar acum acestea afectează vasele venoase situate în grosimea țesutului muscular. Aceasta înseamnă că, chiar și în stadiul cel mai sever al procesului patologic, aceste vene nu vor apărea la suprafață.

Un astfel de proces patologic este periculos nu numai pentru secretul său. Venele adânci, inclusiv tibia mică și mare, gastrocnemius, soleus și altele, sunt mult mai mari. În consecință, ei lasă să intre mai mult sânge, iau un rol mai semnificativ în circulația sistemică, iar înfrângerea lor are un efect mai puternic asupra stării sănătății umane.

Aceasta înseamnă că, în cazul varicelor venelor profunde, procesele sanguine stagnante sunt mult mai grave. În acest caz, o persoană poate simți dureri severe, oboseală crescută la nivelul picioarelor etc. Dar consecințele și mai periculoase sunt că, cu o presiune crescută excesiv în vene, pereții lor subțiri ar putea să nu reziste, ceea ce amenință să rupă sângerarea din urmă și internă.

Varice profunde la nivelul picioarelor

În primul rând, simptomele vizibile ale varicelor din picioare este apariția unei rețele de vene fine pe suprafața pielii picioarelor. Astfel de manifestări apar în principal în zona coapsei. Astfel de varice sunt cel mai ușor de văzut la persoanele care suferă de celulită. Uneori celulita devine un fel de vestitor al varicelor. Adesea, depunerile de grăsime din celulită stoarce vasele venoase și, ca rezultat, fluxul sanguin este complicat și apar varice.

Plasele capilare de pe picioare care apar la debutul varicelor se numesc telangiectazii. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că astfel de manifestări externe pot fi atât semne ale varicelor, cât și o manifestare a unui proces inflamator temporar.

În unele cazuri, debutul varicelor este indicat prin umflarea picioarelor. Cu toate acestea, un astfel de semn poate fi un simptom al altor boli (insuficiență cardiacă, calculi renali). Prin urmare, în acest caz, este imposibil să se vorbească clar despre dezvoltarea varicelor înainte de a se pune diagnosticul.

Manifestarea durerii la nivelul picioarelor devine adesea un simptom al varicelor. Senzațiile dureroase pot fi ascuțite și pot avea și semne de tragere. Cel mai adesea, cu varice, se manifestă durerea la viței. Apare mai ales după-amiaza, după o anumită încărcare pe picioare.

Astfel, o persoană care observă apariția unei rețele capilare, manifestări periodice de durere și edem, ar trebui să consulte un medic și cercetările necesare.

Adesea varicele conferă pacientului un anumit disconfort cosmetic. Dar pe lângă aceasta, poate avea o senzație de greutate puternică la nivelul picioarelor, pot apărea convulsii noaptea, modificări trofice apar treptat pe picioare.

Vizual, varicele se pot manifesta prin „stele" nu deosebit de vizibile ale vaselor mici și prin noduri și plexuri foarte mari, care sunt deosebit de proeminente atunci când pacientul este în poziție verticală.

Dacă venele sunt palpate, atunci se determină consistența lor elastică elastică, acestea sunt ușor comprimate. Fiecare dintre nodurile varicelor poate avea o temperatură mai ridicată decât restul zonelor. Dacă o persoană ia o poziție orizontală, atunci tensiunea venelor scade, iar nodurile devin mai puțin pronunțate.

Dacă, în timpul dezvoltării bolii, o persoană nu se gândește cum să trateze varicele, boala progresează și treptat apare o senzație de oboseală rapidă, o greutate constantă a picioarelor și o senzație de umflare în țesuturile lor. crampe. Dacă apare umflarea, atunci dispar după o lungă odihnă pe timp de noapte.

Este relativ ușor să diagnosticați această boală. Specialistul examinează în mod necesar și intervievează pacientul, examinează anamneza. În procesul de studii suplimentare, se determină starea valvelor venelor principale și comunicante și se evaluează nivelul permeabilității venelor profunde. Există o serie de teste diferite care pot evalua starea venelor și gradul de dezvoltare a bolii.

masaj la picioare pentru varice

Dacă pacientul are varice necomplicate, atunci în majoritatea cazurilor nu se utilizează metode de diagnostic instrumentale.

Tratamentul conservator al varicelor este prescris în principal acelor persoane care au contraindicații clare pentru intervenția chirurgicală.

De asemenea, un astfel de tratament este indicat dacă pacientul are o ușoară expansiune a venelor, care este un defect exclusiv cosmetic. Scopul terapiei conservatoare este, de asemenea, de a preveni progresia în continuare a acestei boli. În acest scop, pacienții sunt sfătuiți să aplice bandajarea picioarelor afectate de varice cu un bandaj elastic.

În plus, este prezentată ciorapi de compresie pentru varice. Persoanele care au tendința de varice sau sunt deja bolnavi de această afecțiune ar trebui să pună în mod regulat picioarele pe o înălțime pe tot parcursul zilei, odihnindu-se astfel câteva minute. Există, de asemenea, exerciții speciale pentru piciorul inferior și piciorul, care vizează activarea pompei musculo-venoase. Aceasta este extensia și flexia periodică a articulațiilor gleznei și genunchiului.

Nutriție pentru varice ale extremităților inferioare

Istoria varicelor a început pe vremea Bizanțului, Egiptului Antic, Israelului Vechiului Testament, dovadă fiind săpăturile arheologice. În diferite epoci, oamenii au încercat să vindece această boală, în special, Avicenna și Hipocrate au fost implicați în aceasta. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, medicii ruși și germani au început să vorbească despre eficacitatea ligaturii marii vene safene.

cum arată varicele pe picioare

La începutul secolului al XX-lea, au fost efectuate operații foarte traumatice, în timpul cărora țesuturile coapsei și ale piciorului inferior au fost disecate profund, venele au fost deteriorate, care au fost apoi legate, terminațiile nervoase, arterele și canalele limfatice. Vindecarea a durat foarte mult, lăsând cicatrici mari și vizibile.

Medicii străini, în 1908, au propus îndepărtarea unei vene safene mari și au introdus în practică o sondă metalică, care a redus trauma pacientului. Acesta a fost primul pas către o intervenție chirurgicală minim invazivă.

Descoperirea a venit atunci când a devenit posibil să se ia raze X. S-a făcut prima dată pentru varice în 1924. În același timp, un contrast pe bază de soluție de bromură de stronțiu a fost injectat în venă. Apoi au apărut ultrasunetele și tehnica a fost îmbunătățită în continuare.

La sfârșitul anilor 90 ai secolului al XX-lea, a apărut terapia cu laser, care a devenit o descoperire modernă în tratamentul varicelor.

În țările europene și Statele Unite, 25% din populație suferă de această boală. În țara noastră, varicele au fost diagnosticate la 30 de milioane de persoane. Mai mult, femeile se îmbolnăvesc mai des decât bărbații. Conform statisticilor globale, 70-80% dintre femei și 50-60% dintre bărbați suferă de vene varicoase.

Principala cauză a varicelor este predispoziția genetică.

Există o serie de alți factori provocatori:

 • stil de viata sedentar;
 • sarcina;
 • obezitate;
 • dezechilibru hormonal;
 • boli endocrine;
 • administrarea de contraceptive orale și alte medicamente hormonale;
 • lucrează în magazine calde;
 • activitate fizică puternică;
 • munca asociată cu starea îndelungată sau, dimpotrivă, stând;
 • boli cronice ale bronhiilor și plămânilor, însoțite de tuse prelungită.

Tromboflebita este o afecțiune care pune viața în pericol. Odată cu aceasta, se formează cheaguri de sânge în vene, care se pot rupe și înfunda vasele pulmonare, ceea ce duce la infarct miocardic. Dacă este afectată o navă mare, moartea este posibilă.

Tromboza venoasă este blocarea unui vas de un cheag de sânge. Se manifestă prin durere la nivelul membrelor, care crește odată cu efortul fizic, edem.

Embolie pulmonară - suprapunerea lumenului arterei pulmonare de către un tromb detașat. Moartea poate apărea în primele 30 de minute. Dacă trombul este mic, atunci apare un infarct pulmonar, pacientul are nevoie de măsuri de resuscitare. Condiția este însoțită de pneumonie și insuficiență cardiacă cronică.

Ulcere trofice - îngroșarea țesutului subcutanat, întunecarea și subțierea pielii, urmată de apariția unui ulcer. Astfel de ulcere există mult timp, nu răspund la tratament și se închid foarte încet.

În clasificarea oficială, se obișnuiește să se distingă trei etape ale varicelor:

 1. I - compensare;
 2. II - subcompensare;
 3. III - decompensare.

Uneori complicațiile sunt izolate în stadiul IV.

Membrele inferioare

Cea mai comună localizare. De obicei apare la o vârstă fragedă și la femei - în timpul sarcinii sau după naștere. În etapele inițiale, simptomele sunt puține și nespecifice - oboseala picioarelor, greutate la picioare, arsură, izbucnire, crampe nocturne. Deja chiar la începutul varicelor, durerea apare de-a lungul venei, umflându-se. Gleznele, picioarele, picioarele sunt de obicei afectate.

Membrele superioare

Cel mai frecvent simptom în acest caz este amorțeala mâinilor. Poate fi parțial și complet, cel mai adesea în timpul somnului. Pacientul devine meteorologic, durerile mâinilor îl suferă din cauza oricăror modificări ale vremii. Devine dificil de manevrat chiar și obiecte ușoare. Apoi se dezvoltă simptome mai caracteristice - vasele de sânge se umflă, se formează noduri, încep durerile, care se intensifică în timp, venele devin chinuitoare, în relief.

Inghinală și bazin

Manifestările bolii diferă la bărbați și femei.

Un tratament complet pentru varice este posibil numai după tratamentul chirurgical. Se poate face în trei moduri:

 1. Flebectomie - îndepărtarea unui vas varicos.
 2. Scleroterapia - introducerea unui sclerosant într-o varică - o substanță specială care îi „lipeste" pereții, oprind fluxul de sânge prin ea. Ca urmare, vena se prăbușește, chiar și defectul cosmetic dispare.
 3. Coagularea cu laser - pereții venei sunt distruși de căldură, în urma căreia lumenul venos este „sigilat". O astfel de operație poate fi efectuată numai dacă vena este extinsă cu cel mult 10 mm.

De asemenea, una dintre cele mai moderne metode de tratare a varicelor cronice este obliterarea venelor adezive. Puteți găsi o mulțime de informații suplimentare pe net despre această procedură.

Rolul principal în tratamentul medicamentos îl joacă venotonicele, care sunt luate sub formă de tablete și acționează sistemic. Corectează tulburările de circulație a sângelui. Ca urmare, vasele întregului organism sunt vindecate. Venotonicele sunt disponibile și sub formă de geluri și unguente, dar sunt mai puțin eficiente și acționează doar la locul de aplicare pentru o perioadă scurtă de timp.

Se utilizează și flebotonice - medicamente venotonice. Sunt indicate pentru subțierea pereților vaselor de sânge, elasticitate redusă, permeabilitate crescută, stază de sânge. Medicamentele întăresc pereții venosi, le cresc elasticitatea, elimină congestia, reduc umflarea și alte simptome negative. O proprietate suplimentară a flebotonicii este normalizarea microcirculației în zona afectată.

Agenții antiplachetari sunt utilizați pentru subțierea sângelui. Medicamentele sunt utilizate atunci când este necesar să se reducă intensitatea cheagurilor de sânge. Indicat pentru pacienții cu vâscozitate crescută a sângelui. Agenții antiplachetari pot fi utilizați numai în absența unei tendințe de sângerare.

Pentru a opri procesul de formare a trombului, sunt prescrise și anticoagulante. Distrug cheagurile de sânge, reduc vâscozitatea sângelui.

Un bun ajutor în lupta împotriva varicelor este ciorapii de compresie. Principiul de funcționare a acestor produse:

 • Pe tot parcursul compresiei, se exercită presiune asupra venelor superficiale și profunde.
 • Cea mai mare presiune este în partea de jos, unde venele sunt cele mai înguste, iar scurgerea de sânge este mai rapidă.
 • Îngustarea venelor crește eficiența supapelor.
 • Umflarea, durerea, oboseala picioarelor trec.

Sângele venos crește de la picioare la inimă sub influența presiunii arteriale. Dacă o persoană este sănătoasă, atunci acest mecanism funcționează fără probleme. În prezența patologiilor, corpul este forțat să stimuleze acest proces: crește presiunea și ridică sângele în sus cu mișcări de împingere. Rezultatul este defectarea supapei.

 1. Predispoziție ereditară - unele sunt susceptibile la apariția acestei boli. Au distrofie congenitală a valvei, pereți vasculari slabi. Din acest motiv, varicele din picioare pot fi observate chiar și la o vârstă fragedă.
 2. Modificări hormonale - din cauza unei defecțiuni, apare stagnarea sângelui. Cele mai periculoase sunt perioada de gestație, pubertate și după naștere. În corpul feminin (mai ales în acest moment) predomină hormonii corpului galben. De asemenea, au un efect relaxant asupra venelor.
 3. Boli articulare - artrita reumatoidă, osteoporoză și alte boli.
 4. Purtați pantofi strânși și haine prea strânse.
 5. O dietă dezechilibrată este prezența în ea a alimentelor grase și bogate în calorii.
 6. Obiceiuri proaste - fumatul și abuzul de alcool.
 7. Luarea anumitor medicamente - contraceptive hormonale.
 8. Supraponderalitate - Obezitatea pune mai multă presiune pe picioare.
 9. Boli hepatice cronice - ciroză, hepatită.

Această boală nu va dispărea de la sine. Fără un tratament adecvat, situația se va înrăutăți. Extinderea venelor din picioare poate provoca următoarele complicații:

 1. Eczeme și dermatite - roșeață, vezicule mici și fisuri apar în zona inferioară a picioarelor.
 2. Ulcere trofice - pot apărea atât "insule" unice, cât și numeroase. Cel mai adesea plâng (pe suprafața lor apare în mod constant un lichid limpede sau sângeros). Deși aceste ulcere sunt superficiale, sunt foarte dureroase.
 3. Tromboflebită - poate fi însoțită de o creștere a temperaturii corpului, roșeață a pielii, senzații dureroase atât la mers, cât și în repaus.
 4. Ruptura venei - însoțită de sângerări abundente. Dacă apare o astfel de complicație, este necesară asistență medicală imediată.

Varicele din picioare includ următorul tratament:

 • conservator;
 • chirurgical;
 • tratamentul varicelor cu lipitori;
 • remedii populare;
 • scleroterapie.

Diagnostic

„Standardul de aur" al diagnosticului este ultrasunetele, care identifică zonele venelor afectate. Dacă rezultatele diagnosticului neinvaziv sunt îndoielnice, atunci se folosește un studiu chirurgical - flebografie, care implică introducerea unui agent de contrast într-o venă pentru a evalua starea generală a sistemului vascular.

Diagnosticul varicelor profunde

 1. Examinarea inițială cu colectarea anamnezei și a reclamațiilor pacienților.
 2. Efectuarea unei ultrasunete a vaselor picioarelor.
 3. Ecografie Doppler pentru detectarea cheagurilor de sânge.
 4. Analiza urinei și chimia sângelui pot fi, de asemenea, necesare.

În etapele inițiale, VVVNK nu este foarte pronunțat. Oamenii atribuie durerea de picioare și alte simptome oboselii obișnuite, muncii grele sau vârstei. Ei consultă un medic numai atunci când au existat deja modificări semnificative la nivelul picioarelor - venele sau nodurile groase umflate.

Dar, în majoritatea cazurilor, medicul nu se limitează la o examinare vizuală și prescrie examinări suplimentare:

 1. Analiza debitmetrelor cu ultrasunete sau analiza Doppler, care permite detectarea vitezei fluxului sanguin și a umplerii venoase.
 2. În fazele incipiente ale VVVNK, sunt prescrise teste ale Perthes, Sheinis, Troyanov, Prett și altele, care indică dezvoltarea varicelor.
 3. Flebomanometrie, care măsoară presiunea din interiorul venelor.
 4. Scanarea venelor, în funcție de rezultatele cărora este posibil să se determine starea valvelor și pereților venosi.
 5. Flebografie. Această procedură constă în introducerea unui agent de contrast în vene, urmat de raze X.
 6. Echoscleroterapie - sclerosantul este injectat în vene, apoi sunt scanate.
 7. Termografie - examinare folosind radiații infraroșii.
 8. Flebografie computerizată.
 9. Fleboscintigrafie - examinarea ganglionilor limfatici și a venelor folosind radionuclizi.
 10. Fotopletismism - examinare folosind fotodiode.

Toate tipurile de examinări nu sunt prescrise niciodată simultan. De obicei, varicele sunt suficient de ușor de diagnosticat deja prin una sau două metode, care sunt determinate de medic în conformitate cu starea pacientului.

Ușurința diagnosticării varicelor la picioare este exagerată, deoarece vasele nu ies întotdeauna la suprafață. Pentru a confirma diagnosticul, medicul va trebui să efectueze un examen extern și să efectueze o serie de studii instrumentale:

 • scanare duplex sau ultrasunete pe membrul inferior - cu vene varicoase, se utilizează mai întâi pentru a determina gradul de întindere a pereților vasculari, natura fluxului sanguin în acestea și detectarea cheagurilor de sânge;
 • Radiografia extremităților cu contrast - standardul de examinare funcțională a varicelor extremităților inferioare, care vă permite să determinați permeabilitatea vaselor;
 • RMN este standardul de aur al diagnosticării moderne a varicelor la extremitățile inferioare, care vă permite să evaluați funcționalitatea valvelor venoase, să identificați focarele de ischemie în țesuturile moi, să detectați cheaguri de sânge și alte modificări patologice care au apărut pe fundalul varicoase venele.

Pentru a clarifica imaginea completă a bolii, sunt prescrise teste de laborator: o coagulogramă pentru a evalua riscul de formare a trombului, un test de sânge general și biochimic.